Think News-Τέσσερα Φουτουριστικά πτυσσόμενα υποπολυβόλα
ΑΜΥΝΑ

ΤΕΣΣΕΡΑ ΦΟΥΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΠΤΥΣΣΟΜΕΝΑ ΥΠΟΠΟΛΥΒΟΛΑ

Τα  υποπολυβόλα όπλα έχουν σημαντική παρουσία  για περισσότερο από ένα αιώνα. Πρόκειται για το ενδιάμεσο πυροβόλο όπλο μεταξύ ενός πιστολιού και ενός Τυφέκιο εφόδου και έχει πολλαπλές χρήσεις ειδικού χαρακτήρα σε στρατιωτικά σενάρια, αστυνομικής δράσης και σενάρια προσωπικής άμυνας.

Ένας απομονωμένος κλάδος ανάπτυξης  νέας μορφής αναδιπλούμενων υποπολυβόλων φέρεται να αναπτύσσεται και φέρεται να έχει αρκετό ενδιαφέρον παρουσιάζοντας πραγματικά μια νέα μορφή φορητού οπλισμού.

  1. Το όπλο ARES / Warin Stealth

Στα μέσα της δεκαετίας του ’70, ο Francis J Warin εμπνεύστηκε  μια ιδέα για αυτό που ονομάζεται κρυφό οπλισμό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από ένα φαινομενικά άοπλο άτομο. Αναδιπλώνεται στο μισό του μέγεθος για να σχηματίσει ένα «αθώο» και «αβλαβές» κιβώτιο, που ανα πάσα ώρα και στιγμή θα μπορούσε  να ξεδιπλωθεί και να εκθέσει ένα κρυφό πυροβόλο όπλο. Ο Warin κατοχύρωσε τις ιδέες του και προσέγγισε την ARES για να παράγει το όπλο.

Ο Eugene Stoner, πατέρας του M-16, ήταν τότε πρόεδρος του ARES και συχνά διαπιστώνεται λάθος ως εμπνευστής  του σχεδίου του όπλου. Ίσως ο Warin θα ήταν ευτυχής που δεν ήταν, καθώς το όπλο ήταν μη λειτουργικό. Ήταν μάλλον περίπλοκο με ένα μπουλόνι πολλαπλών τμημάτων. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ημι-αυτόματο αλλα και για βολές κατά ριπάς με 650 βολές ανά λεπτό. Ζύγισε 1,8 κιλά εξοπλισμένο με γερμανικό γεμιστήραMP28, με μέγεθος τα  53 εκατοστά ξεδιπλωμένο και 27 εκατοστά διπλωμένο. Δεν είχε στόχαστρο και αρχικά το σχέδιο δεν είχε ούτε σκανδάλη.

Δεν τέθηκε ποτέ σε παραγωγή και μόνο δύο πρωτότυπα έγιναν πριν εγκαταλειφθεί το σχέδιο.

 2. Τα UC-9 και M-21

Ένας τύπος με το όνομα Utah Connor ανάπτυξε ένα πτυσσόμενο υποπολυβόλο πολύ παρόμοιο με το ARES μεταμφιεσμένο ως ραδιόφωνο στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Η ιδέα ήταν ότι οι αξιωματικοί της αστυνομίας και το προσωπικό ασφαλείας θα μπορούσαν να κάθονται και να χαλαρώσουν με το «ραδιόφωνο» στα πόδια τους ή σε ένα τραπέζι που ανα πάσα ώρα και στιγμή θα μπορούσε να μετατραπή σε όπλο σε 2-3 δευτερόλεπτα. Ο Connor ονόμασε το όπλο του “Undercover 9” ή UC-9.

Ένας καταστηματάρχης  όπλων με το όνομα Dave Boatman συνεργάστηκε  με τον Connor και μαζί έφτιαξαν μερικά από αυτά τα όπλα στο κατάστημα του Boatman με το όνομα M-21. Το όπλο χρησιμοποίησε απλοποιημένο τηλεσκοπικό μπουλόνι, όπως το Uzi, αλλά πυροβόλησε με πολύ υψηλότερο ρυθμό πυρός – 895 βολές ανά λεπτό. Το  όπλο μόνο του ζύγιζε 7,5 κιλά φορτωμένο με ένα 32-στρογγυλό γεμιστήρα  Uzi και είχε μήκους 53 εκατοστά χωρίς πτυχωτά  μέρη και 27 εκατοστά διπλωμένο. Με χρωματικές αποχρώσεις είτε σε μαύρο, μπλε, κίτρινο, καφέ, ή κόκκινο έδωνε στον τελικό χρήστη πολλές επιλογές.

Η ψήφιση του νόμου του  1986 Hughes, ο οποίος σε μεγάλο βαθμό απαγόρευσε τις πωλήσεις ν πυροβόλων όπλων ορισμένων τύπων, έληξε τη γραμμή παραγωγής. Μέχρι σήμερα έχουν διασωθεί ορισμένα κομμάτια. Το μειονέκτημα είναι ότι κοστίζουν περίπου $ 10.000. Μια έκδοση της εταιρεία M6  βρήκε μια παρτίδα 76 UC-9 και ολοκλήρωσε  μια αναβάθμιση τους Αυτά κοστίζουν περίπου $ 12.500. και προσφέρονται ακόμη και με μια θύρα USB  για να φαίνεται ως  μια συσκευή πολυμέσων.

 3. PP-90s και Goblins

Το γραφείο σχεδιασμού οπλισμόυ KBP στην Tula εξέτασε τα όπλα ARES και M-21 στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και σκέφτηκε ότι ένα παρόμοιο όπλο, το οποίο περιείχε το πρότυπο του Συμφώνου της Βαρσοβίας 9x18mm Makarov, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί απο τις δυνάμεις εσωτερικής ασφάλειας που είχαν εμπλακή σε έναν πολύ σκληρό πόλεμο σε περιοχές όπως το Νταγκεστάν και η Τσετσενία.Η KBP σχεδίασε ένα πτυσσόμενο όπλο που ήταν πλήρες αυτόματο με 700 βολές ανά λεπτό μπορούσε να και χρησιμοποίησε για επιθέσεις εφόδου . Τελικά το PP-90 ζύγιζε 1,8 κιλά σαν όπλο και 2,3 κιλά φορτωμένο με 30άρι αποσπάσιμο γεμιστήρα. Το όπλο διπλωμένο έφτανε τα 25 εκατοστά, αλλά όταν ξεδιπλώνονταν ήταν μόνο 50.

Οι Ουκρανοί, βλέποντας το επιχείρημα των Ρώσων κατασκεύασαν με την σειρά τους το δικο τους πρωτότυπο με το όνομα Goblin. Ο Igor Alekseenko του Γραφείου Σχεδιασμού KB-ST στο Κίεβο πρόσθεσε μια αναδιπλούμενη οπίσθια κάνη  στην δική τους έκδοση, ενώ η ικανότητα πυρός του ήταν   9mm Luger (9x19mm) . Επισήμως, το Goblin δεν έχει τεθεί ποτέ σε παραγωγή. Οι Ρώσοι με την σειρά τους βλέποντας την ουκρανική κατασκεύασαν την μια έκδοση 9x19mm του PP-90, η οποία ονομάζεται PP-92.

  4. Magpul FMG-9

Το 2008, η Magpul Industries  ανακοίνωσε ότι εργάζονταν σε ένα πτυσσόμενο υποπολυβόλο όπλο. Αναδημιουργώντας το παλιό M-21, αντικατέστησαν την εικόνα του φορητό ραδιοφώνου του προηγούμενου πυροβόλο όπλου της δεκαετίας του 1980 και το επικαιροποίησαν με αυτό της μπαταρίας ενός φορητού υπολογιστή.

Ονομάστηκε FMG-9, το πρωτότυπο ζυγίζει  λίγο πάνω από  ένα κιλό χωρίς φορτίο και με μέγεθος 25 εκατοστά διπλωμένο και 50 εκατοστά  σε πλήρη χρήση. Χρησιμοποιώντας ως βάση το  Glock 17, θα μπορούσε να φιλοξενήσει τυπικά 17άρι ή 33άρι  9mm luger γεμιστήρα. Για να γίνει ακόμα πιο ενδιαφέρον το θέμα, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η έκδοση του  Glock 18 (G18)  με παρόμοιου μεγέθους και δυνατότητα πυρός. Η Magpul το έφερε στο SHOT Show το 2008, αλλά οι μοναδικές εκδόσεις παραγωγής είναι αυτήν τής έκδοσης για airsoft.

Με τέτοια μοντέρνα και συμπαγή υποπολυβόλα όπως το H & K MP5K, το MAC-10 και το Micro-Uzi, είναι περίεργο πως συνεχίζονται να αναπτύσσονται  αναδιπλούμενα πιστόλια. Ωστόσο, είναι βέβαιο πως αυτού του είδους τα όπλα δεν έχουν ολοκληρώσει την παρουσία τους και προβλέπεται να υπάρξει μεγάλη ανάπτυξη στο μέλλον.  

Δείτε επίσης
Τελευταία ενημέρωση ΑΥΓ. 12, 2017