Think News-MSL Stryker: Οι Αμερικανοί συνειδητοποιούν ότι η αεροπορική κυριαρχία δεν είναι δεδομένη
ΑΜΥΝΑ

MSL STRYKER: ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΟΥΝ ΟΤΙ Η ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΗ

Παρουσιάστηκε επίσημα η νέα έκδοση του 8Χ τροχοφόρου τεθωρακισμένου Stryker που χρησιμοποιεί ο αμερικανικός Στρατός σε επίπεδο Σχηματισμού Ταξιαρχίας.

Η έκδοση Stryker Maneuver SHORAD Launcher (MSL) παντρεύει το όχημα που κατασκευάζει η General Dynamics Land Systems με πυργίσκο της Boeing ο οποίος θα φέρει

  • 2X βλήματα AI3 (χερσαία εκτοξευόμενη έκδοση του γνωστού ΑΙΜ-9 Sidewinder)
  • 4X βλήματα Longbow Hellfire (ικανά να πλήξουν τόσο χερσαίους όσο και εναέριους στόχους)
  • ρουκέτες Hydra των 2,75in
  • πολυβόλο των 0,50in καθώς και
  • χαμηλής ενέργειας laser ικανό να καταρρίψει drones  

Πρόκειται για ένα concept που παραπέμπει στο Avenger. Ένα σύστημα που αναπτύχθηκε επί ψυχρού πολέμου και το οποίο βασιζόταν σε πυργίσκο με πυροβόλο Gatling και βλήματα Stinger επί του τροχοφόρου LAV των Πεζοναυτών ή το  Humvee, του Στρατού.

 Το MSL Stryker φυσικά διαθέτει υπέρτερες δυνατότητες βασιζόμενο σε ποικιλία οπλικών συστημάτων και αναμένεται να αποτελέσει θανάσιμη απειλή εναντίον χαμηλά ιπτάμενων στόχων όπως εχθρικά μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα ακόμη και UAV.

Παράλληλα με την ανάπτυξη του συγκεκριμένου οχήματος, η Boeing αναπτύσσει και άλλα με ανάλογο πυργίσκο όπως το Bradley της BAE, αλλά και τα Joint Light Tactical Vehicles της Oshkosh

Κοινή αποστολή όλων των παραπάνω οχημάτων θα είναι η εγγύς αντιαεροπορική Άμυνα (SHORAD) εξασφαλίζοντας ότι οι αμερικανικές χερσαίες δυνάμεις θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν προστασίας από εχθρικές αεροπορικές επιθέσεις σε τακτικό επίπεδο στο πεδίο της μάχης.

Για την ιστορία θα αναφέρουμε ότι η τελευταία φορά που αμερικανικές χερσαίες δυνάμεις δέχτηκαν αεροπορική επίθεση, ήταν το 1953 όταν ένα αεροσκάφος της Βορείου Κορέας πετώντας σε χαμηλό ύψος διέφυγε του εντοπισμού από την αεράμυνα. Από το 1991 ουσιαστικά ο Στρατός των ΗΠΑ εστίασε στην αντιβαλλιστική Άμυνα, παραχωρώντας τα καθήκοντα αεράμυνας στην Αεροπορία, το Ναυτικό και τους Πεζοναύτες, με την βεβαιότητα ότι θα είναι κυρίαρχοι των αιθέρων σε οποιοδήποτε μελλοντικό θέατρο επιχειρήσεων.

Φαίνεται ότι κάτι τέτοιο πλέον δεν ισχύει καθώς τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τα drones πετάνε πολύ χαμηλά και πολύ σιγά ώστε να εντοπίζονται από μαχητικά αεροσκάφη. Αυτό αποδείχτηκε πρόσφατα στη Συρία όπου αμερικανικές δυνάμεις δέχτηκαν επίθεση από οπλισμένο ιρανικό UAV.

Επιπλέον Ρωσία και Κίνα έχουν αναπτύξει ιδιαίτερα αποτελεσματικά συστήματα αεράμυνας με αποτέλεσμα να υποβαθμίζουν τις δυνατότητες των αμερικανικών μαχητικών στον αποτελεσματικό έλεγχο του εναέριου χώρου.

Έτσι λοιπόν οι νέες απειλές απαιτούν και την ανάπτυξη νέων αντίμετρων, οι οποίες θα εξασφαλίσουν ότι οι φίλιες δυνάμεις δεν θα προσβληθούν από εχθρικά μαχητικά και UAV.

Αυτό φυσικά που ανακάλυψαν οι Αμερικανοί πρόσφατα θεωρείται δεδομένο για τον Ελληνικό Στρατό ο οποίος βασίζεται εδώ και πολλά χρόνια σε ιδιαίτερα αποτελεσματικά και αξιόπιστα SHORAD όπως το SA-8 OSA, το TOR M1 και το ASRAD προκειμένου να εξασφαλίσει ΑΠΟΛΥΤΗ προστασία ζωτικών περιοχών και χερσαίων Σχηματισμών από την απειλή της τουρκικής Αεροπορίας.  

Δείτε επίσης
Τελευταία ενημέρωση ΑΥΓ. 10, 2017