Think News-Τουρκικό υποβρύχιο «βύθισε» αμερικανικό Καταδρομικό στην άσκηση Sea Breeze 2017 (Video)
ΑΜΥΝΑ

ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ «ΒΥΘΙΣΕ» ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΑΤΑΔΡΟΜΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ SEA BREEZE 2017 (VIDEO)

Επιτυχημένη εμφανίζεται σύμφωνα με ρωσικές αναφορές η δράση υποβρυχίου τύπου 209 του τουρκικού Ναυτικού, εναντίον μονάδων επιφανείας στο πλαίσιο της νατοϊκής άσκησης the Sea Breeze 2017, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ουκρανία το διάστημα μεταξύ 10 έως 23 Ιουλίου 2016.

Ειδικότερα όπως αναφέρει σχετική είδηση που αναρτήθηκε στην ρωσική ιστοσελίδα «inforeactor» το τουρκικό υποβρύχιο TCG Batıray κατάφερε να πλήξει με επιτυχία στο πλαίσιο ενέδρας την ουκρανική φρεγάτα “Hetman Sahaidachny” και το καταδρομικό USS “Hué City” του αμερικανικού Ναυτικού.

ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΥ 209

Σύμφωνα με το γενικό πλαίσιο της άσκησης το τουρκικό υποβρύχιο βρισκόταν σε κατάδυση έχοντας στήσει «καρτέρι» σε θαλάσσιο πέρασμα ανοιχτά των ακτών της Οδησσού (είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας και σημαντικό λιμάνι στον Εύξεινο Πόντο).

Η ουκρανική φρεγάτα “Hetman Sagaidachny” κλάσης Krivak III αλλά και το καταδρομικό USS Hue City (CG66) κλάσης Ticonderoga είχαν ως αποστολή την εκτέλεση ανθυποβρυχιακής έρευνας για τον εντοπισμό του υποβρυχίου, η οποία πραγματοποιήθηκε επί αρκετές ώρες χωρίς όμως επιτυχία.

Μάλιστα αναφέρεται ότι το αμερικανικό Καταδρομικό δεν είχε σε ενέργεια τη συρόμενη υδροφωνική διάταξη καθώς είχε παρουσιάσει βλάβη και λειτουργούσε περισσότερο σε ρόλο παρατηρητή και καθοδηγητή.

Στην ουκρανική φρεγάτα η κατάσταση επίσης δεν ήταν καλύτερη καθώς αναφέρεται ότι αρκετά συστήματα δεν λειτουργούσαν «ως όφειλαν» έπειτα από μακροχρόνιες επισκευές – που μάλλον δεν ολοκληρώθηκαν – προτού αποδοθεί το πλοίο και πάλι σε υπηρεσία.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΕΜΠΛΟΚΗΣ

Έπειτα από έρευνα 7 ωρών για το τουρκικό υποβρύχιο, χωρίς κανένα αποτέλεσμα, δόθηκε η εντολή απονείωσης ουρκανικού ανθυποβρυχιακού ελικοπτέρου Mi-14PL ενώ αναφέρεται ότι δεν υπήρχαν αντίστοιχα εναέρια μέσα από αμερικανικής πλευράς που συνήθως συνδράμουν για τον εντοπισμό υποβρυχίων.

Το TCG Batıray αν και είναι ένα σχετικά παλιό υποβρύχιο (η πρώτη γενιά τύπου 209 / ναυπήγησης 1978), συμβατικής πρόωσης, είχε σαφές πλεονέκτημα υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες.

Και αυτό διότι η μεν ουκρανική φρεγάτα είναι σοβιετική σχεδίαση μεγάλης ηλικίας (χρήζει απόσυρσης η οποία δεν είναι εφικτή λόγω έλλειψης κονδυλίων), ενώ το αμερικανικό Καταδρομικό διαθέτει εξοπλισμό πρωτίστως για αντιαεροπορική/αντιβαλλιστική άμυνα. Σε κάθε περίπτωση πάντως διαθέτει συγκριτικά καλύτερα Α/Υ συστήματα από το Krivak III.

Επιπλέον η φετινή άσκηση Sea Breeze δεν είχε προκαθορισμένο σενάριο επιτρέποντας ελευθερία κινήσεων στις συμμετέχουσες δυνάμεις.

Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στον κυβερνήτη του τουρκικού υποβρυχίου να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να εκτελέσει απόκρυψη από τους διώκτες του και εν συνεχεία να λάβει ιδανική θέση για εικονικές βολές τορπιλών..

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Η ενδιαφέρουσα αυτή αναφορά – εφόσον οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν – οπωσδήποτε αποδεικνύει ότι η αν μη τι άλλο ο αντίπαλος σε ότι αφορά τα υποβρύχια δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμάται.

Από την άλλη είναι σαφές ότι οι πληροφορίες αυτές έγιναν γνωστές όχι για να αναδείξουν το τουρκικό Ναυτικό αλλά αντιθέτως για να υποβιβάσουν σε επίπεδο εντυπώσεων το Ναυτικό της Ουκρανίας και συνεπακόλουθα αυτό των ΗΠΑ.

Δεδομένων όμως των συνθηκών που αναφέρεται ότι υπήρχαν στη συγκεκριμένη άσκηση, το αποτέλεσμα – μάλλον – ήταν αναμενόμενο και ως εκ τούτου, η έκβαση της ναυμαχίας ενδεχομένως θα ήταν εντελώς διαφορετική, απέναντι σε καλύτερα εξοπλισμένους αντιπάλους.

Δείτε επίσης
Τελευταία ενημέρωση ΣΕΠΤ. 08, 2017