Think News-Σερβία: Ο διαχωρισμός του Κοσόβου η μόνη λύση
ΔΙΕΘΝΗ

ΣΕΡΒΙΑ: Ο ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ

Ο διαχωρισμός του Κοσσυφοπεδίου σε σέρβικα και αλβανικά εδάφη  είναι ο μόνος δυνατός τρόπος για την επίλυση της μακρόχρονης σύγκρουσης στην περιοχή, έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς στα  ΜΜΕ. H εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung περιγράφει την πρόταση του κ. Dacic ως πρόταση άνευ σημασίας από το Βελιγράδι.

Η ιδέα, που αρχικά προτάθηκε και απορρίφθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’80, επανεμφανίστηκε μετά την ανακοίνωση του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς για «έναν εσωτερικό διάλογο» για το διχαστικό ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου.

“Χαίρομαι που ακούω όλες αυτές τις διαφορετικές απόψεις που προβάλλονται για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου. Παρεμπιπτόντως, ήταν μόνο η ιδέα μου για ένα τμήμα που προκάλεσε  τόσο νευρικές  αντιδράσεις και αυτό είναι κάτι που και ο πρόεδρος της Σερβίας σημείωσε. Δεν αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο σε προτάσεις  είτε αυτές προβλέπουν να εγκαταλείψουμε το Κοσσυφοπέδιο  είτε να παγώσουμε τη σύγκρουση. Ποιος ξέρει, ίσως αυτή η νευρική αντίδραση μας δείχνει τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να πάμε να βρούμε μια λύση που να ταιριάζει σε όλους και να εξασφαλίσει έναν μακροπρόθεσμο συμβιβασμό “, ανέφερε ο Ίβιτσα Ντάτσιτς σε ένα γραπτό σχόλιο.

Πρόσθεσε ότι θα συζητήσει λεπτομερέστερα το σχέδιο με τον Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς όταν ο “εσωτερικός διάλογος για το Κοσσυφοπέδιο γίνει επίσημος”.

Σε δηλώσεις του, ο Στέρνο Σέρλιτς, ερευνητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου, περιέγραψε το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου ως “κουτί της Πανδώρας” που κανείς δεν τολμά να ανοίξει.

“Η Δύση πιστεύει ότι το θέμα έχει λήξει  και ότι η Σερβία πρέπει να παραιτηθεί από το γεγονός ότι το Κοσσυφοπέδιο έχει διεθνώς αναγνωρισμένο καθεστώς. Η ιδέα της διαίρεσης του Κοσσυφοπεδίου από τις δύο μεριές σημαίνει ότι θα παραγκωνιστεί η Πρίστινα και θα ξεκινήσει ένας άμεσος διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Τιράνων σχετικά με το τι είναι Σέρβος στο Κοσσυφοπέδιο και τι είναι Αλβανός “, σημείωσε.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ήταν πολύ απίθανο ότι οποιοσδήποτε στην Πρίστινα θα συμφωνούσε να δώσει τη βόρεια  περιοχής του Κοσσυφοπεδίου στους Σέρβους και να αφήσει τα υπόλοιπα τμήματα στη “Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου”.

“Θα ήταν πιο πρόθυμοι να συζητήσουν για την ανταλλαγή του βόρειου Κοσσυφοπεδίου που κατοικείται από σέρβους με για την κατοικημένη  από αλβανικούς πληθυσμούς κοιλάδα του Presevo “, δήλωσε.

Ο σέρβος  πολιτικός επιστήμονας   Μιλιόβιε Μιχαΐλοβιτς πιστεύει ότι ο προτεινόμενος διαχωρισμός του Κοσσυφοπεδίου θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο σε άλλες χώρες που ζουν σήμερα οι Αλβανοί.

“Αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε είναι η ενσωμάτωση , ένα ιστορικό σύμφωνο μεταξύ Σέρβων και Αλβανών σχετικά με τον τρόπο ζωής. Η ένταξη σημαίνει ότι τα σύνορα θα εξαφανιστούν και θα υλοποιηθούν κοινά έργα – αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να έχουμε ένα κοινό μέλλον. Όσοι πιστεύουν ότι η διαίρεση του Κοσσυφοπεδίου θα σταματήσει το πρόβλημα του αλβανικού επεκτατισμού στα Βαλκάνια κάνουν ένα μεγάλο λάθος, διότι η ιδέα της “Μεγάλης Αλβανίας” θα μεταφερθεί στις γειτονικές χώρες “, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων  Σπούτνικ.

Ο σέρβος ιστορικός Cedomir Antic δεν πιστεύει ότι μια επίσημη πρόταση της Σερβίας για διαχωρισμό του Κοσσυφοπεδίου θα είχε  αποτέλεσμα όπως συνέβη σε άλλες χώρες.

“Η Σερβοβοσνιακή Δημοκρατία της Βοσνίας δεν χρησιμοποίησε το προηγούμενο για να ξεφύγει από τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως ευκαιρία για το Βελιγράδι και την Πρίστινα να συμφωνήσουν για τη διαίρεση του Κοσσυφοπεδίου “, σημείωσε ο Αντικ.

«Εμείς δεν διαιρέσαμε το Κοσσυφοπέδιο όταν είχαμε την ευκαιρία. Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς πίστευε ότι ο καθένας που θα παρέδιδε τουλάχιστον ένα τετραγωνικό εκατοστό της γης του Κοσσυφοπεδίου θα χαρακτηριζόταν ως προδότης. Το 2012, η Σερβική κυβέρνηση των Σοσιαλιστών και Προοδευτών υπέγραψε τη Συμφωνία των Βρυξελλών με την Πρίστινα, επιτρέποντας έτσι στους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου να γίνουν μέλη της «Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου» χωρίς να αποκτήσουν αυτόνομο καθεστώς », κατέληξε ο Antic.

Το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί αντικείμενο εδαφικής διαμάχης μεταξύ της Σερβίας και της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου. Η Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία της τον Φεβρουάριο του 2008, αλλά η Σερβία εξακολουθεί να την διεκδικεί ως μέρος της δικής της κυριαρχικής επικράτειας.

Οι δύο κυβερνήσεις άρχισαν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους το 2013 ως μέρος της συμφωνίας των Βρυξελλών.

Το Κοσσυφοπέδιο έχει λάβει επίσημη αναγνώριση ως ανεξάρτητο κράτος από 111 από τα 193 κράτη-μέλη του ΟΗΕ. Ενώ χώρες όπως η Ελλάδα και η  Ρωσία δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Δείτε επίσης
Τελευταία ενημέρωση ΑΥΓ. 12, 2017