4

Η Άμυνα των Ελληνικών Νήσων

Η Άμυνα των Ελληνικών Νήσων: Κατάληψη Νήσων

4

Η Άμυνα των Ελληνικών Νήσων: Κατάληψη Νήσων

ΜΙΚΡΗ ΝΗΣΟΣ  

Σε ότι αφορά την επιχείρηση κατάληψης μικρών νησιών ομοιάζει σε μεγάλο βαθμό με την επιχείρηση σε βραχονησίδα αλλά χρειάζεται η αξιοποίηση περισσότερων δυνάμεων και θα πρέπει να έχει προηγηθεί μεγαλύτερη ένταση, ίσως και κατάληψη παρακείμενης βραχονησίδας. Φυσικά στην περίπτωση επιχείρησης κατάληψης μικρής νήσου ο εχθρός γνωρίζει ότι θα δεχτεί κάποια αντίσταση κατά την αποβίβασή του. Η ενέργεια μπορεί να έχει συνδυασμένη μορφή, μιας και απαιτείται μεγαλύτερη υποστήριξη.

ΟΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΑΣΔΕΝ ΣΥΓΚΡΟΤΟΥΝ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΕΖΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΜΦΙΒΙΩΝ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΣΟΥΝ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΜΙΚΡΟΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΩΝ.

Μια τέτοια επιχείρηση πολύ δύσκολα θα αποτραπεί από το να εξελιχθεί σε γενικευμένη σύρραξη, τουλάχιστον στο τοπικό νησιωτικό επίπεδο.  Τέτοιου είδους επιχείρηση μπορεί πραγματοποιηθεί σε μικρές νήσους, όπως το Καστελόριζο, η Τήλος, η Καλόλιμνος, το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι, οι Οινούσες και ο Άγιος Ευστράτιος. Ο εχθρός μπορεί να αποβιβασθεί με αεροκίνητη επιχείρηση δυνάμεως τάγματος, που σημαίνει δύναμη περίπου τα 500 ατόμων, με μεταφορά από τάγμα μεταφορικών ελικοπτέρων ενώ το ναυτικό θα επιδιώξει να αποκλείσει το θαλάσσιο χώρο πέριξ του νησιού, με μεγαλύτερα πλοία. Παράλληλα, δύναμη πεζοναυτών με ελαστικές λέμβους θα αποβιβάζεται σε κάποια παραλία. Φυσικά δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να προηγηθεί ναυτικός βομβαρδισμός αν και θεωρείται επιχειρησιακά πιο ορθό να πραγματοποιηθεί αιφνιδιαστική επιθετική ενέργεια

ΤΑΚΤΙΚΗ ΑΜΥΝΑΣ

Στην άμυνα μικρής νήσου, όπως και στην βραχονησίδα, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν τα συστήματα πληροφοριών και επιτήρησης. Κανένα νησί δεν μπορεί να φυλάσσεται συνεχώς περιμετρικά, ενώ είναι γνωστό ότι ο εχθρός δεν μπορεί να αποβιβασθεί με τα ελικόπτερα στη κορυφή του βουνού ή σε απόκρημνες ακτές. Με τα δεδομένα αυτά η άμυνα οργανώνεται με προτεραιότητα τους πιθανούς χώρους αποβάσεως ενώ οι δευτερευούσης σημασίας περιοχές για πιθανή απόβαση θα πρέπει να επιτηρούνται. Κύριο μέλημα του αμυνόμενου είναι να εντοπισθεί η περιοχή κύριας απόβασης ή αποβίβασης και να προσανατολισθεί ο όγκος των αμυνομένων δυνάμεων στην αντιμετώπισή του.

Το πεζικό του αμυνομένου θα πρέπει από τον καιρό της ειρήνης να έχει οργανώσει την άμυνά του στις πιθανές ακτές αποβάσεως, με χαρακώματα ικανού βάθους και ναρκοπέδια και τις πιθανές περιοχές στο εσωτερικό για αεροαπόβαση με απλά εμπόδια, που μπορεί να είναι από βαρέλια με χώμα και σωρούς ξύλων, κολόνες με σύρματα μέχρι νάρκες. Η επιδίωξη είναι να αντιμετωπισθεί και να προσβληθεί ο αντίπαλος σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση από την ακτή. Τα όπλα έμμεσης βολής (πυροβολικό, όλμοι) θα πρέπει να εφαρμόσουν τεχνικές προσβολής μέσα στη θάλασσα.

ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΤΩΝ ΜΟΙΡΩΝ ΑΜΦΙΒΙΩΝ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΣΟΥΝ ΠΛΗΘΩΡΑ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΔΕΙΞΗ ΣΤΟΧΩΝ ΚΑΙ Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ.

Τα διασταυρούμενα πυρά των πολυβόλων θα πρέπει να κάνουν πυκνό πλέγμα πυρών ώστε να βυθιστούν οι ελαστικές λέμβοι με τους πεζοναύτες, κατά την διάρκεια της προσέγγισης στην ακτή. Επίσης τα ταχύπλοα της αμυνόμενης δύναμης θα πρέπει να ενεργήσουν άμεσα και να προσβάλουν τα εχθρικά ταχύπλοα αλλά και μικρά πλοία του εχθρού ή δυνατόν πριν αρχίσουν την αποβίβαση των ελαστικών λέμβων. Φυσικά σε κάθε περίπτωση, η προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στις αεροπορικές και τις ναυτικές δυνάμεις ώστε τα ένοπλα τμήματα που βρίσκονται επί της νήσου να μη χρειασθεί να εμπλακούν με τις εχθρικές δυνάμεις. 

ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΝΗΣΟΣ  

Εάν ο εχθρός αποφασίσει να προβεί σε επιθετική ενέργεια κατά ενδιάμεσης η μεγάλης νήσους είναι προφανές ότι έχει αποφασίσει να διεξάγει γενικευμένο πόλεμο. Στις επιχειρήσεις κατά ενδιάμεσης ή μεγάλης νήσου,  θα συμμετάσχει μεγάλος αριθμός μέσων, κύριος πεζικό αλλά και πυροβολικό, αντιαρματικά, άρματα μάχης, αντιαεροπορικά μικρού και μεσαίου βεληνεκούς και φυσικά τα οπλικά συστήματα των πλοίων και των αεροσκαφών. Ο εχθρός είναι οργανωμένος με βάση μια αποβατική δύναμη με αποβατικά, πλοία συνοδείας και υποστήριξης ενώ η ενέργεια θα υποστηριχτεί με αεροκίνητη ενέργεια με ελικόπτερα ή αλεξιπτωτιστές και άλλες ελαφρές δυνάμεις.

ΤΑ ΑΡΜΑΤΑ ΜΑΧΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΦΟΡΤΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΕΧΘΡΙΚΩΝ ΠΡΟΓΕΦΥΡΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΕΡΟΠΡΟΓΕΦΥΡΩΜΑΤΩΝ.

Η αποβατική δύναμη οργανώνεται και φθάνει σε απόσταση 3 ναυτικών μιλίων από την ακτή αποβάσεως, η οποία έχει αναγνωρισθεί από βατραχανθρώπους σε καιρό ειρήνης. Για την προσέγγιση των αποβατικών πλοίων έχουν ανοιχτεί δίαυλοι από ναρκαλιευτικά πλοία. Τα πλοία ναυτικής υποστήριξης καλύπτουν τη αποβατική δύναμη από τα πλευρά. Κινείται στην ακτή αποβάσεως μικρό τμήμα αναγνωρίσεως με ελαστικές λέμβους, το οποίο ενημερώνει την κύρια δύναμη. Αρχίζει ναυτικός βομβαρδισμός στις οχυρώσεις της ακτής, ενώ στο εσωτερικό την προσβολή στόχων αναλαμβάνει η εχθρική αεροπορία.

Όταν σταματήσει το πυρ του ναυτικού, πυροβολικό αρχίζει να κινείται η αποβατική δύναμη, με ελαφρά κατ΄ αρχήν τμήματα πεζικού, που βρίσκονται σε αποβατικές ακάτους. Συγχρόνως, αρχίζει η απόβαση των αεροκίνητων δυνάμεων, με ρίψη αλεξιπτωτιστών ή κίνηση με ελικόπτερα σε κομβικά σημεία και ζωτικούς χώρους του νησιού, για αποκοπή των δυνάμεων της ακτής αποβάσεως και καταστροφή σταθμών διοικήσεως και πρόκληση σύγχυσης. Συνεχίζεται η αεροπορική προσβολή των δυνάμεων εφεδρείας και των σταθμών διοικήσεως του αμυνόμενου.

ΟΙ ΜΟΙΡΕΣ ΑΜΦΙΒΙΩΝ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΩΝ ΣΤΕΡΟΥΝΤΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΠΛΩΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΦΟΔΟΥ.

Μετά τη δημιουργία του πρώτου προγεφυρώματος και αφού ο εισβολέας φτάσει σε βάθος περί τα 3 χιλιόμετρα από την ακτή αποβάσεως στο εσωτερικό του νησιού, αποβιβάζονται τα βαριά μέσα και τα άρματα για να διευρύνουν το προγεφύρωμα, να κινηθούν στο εσωτερικό του νησιού και να καταλάβουν ολόκληρο το νησί, οπότε ακολουθούν οι δυνάμεις της στρατοχωροφυλακής, για σταθεροποίηση και εξάλειψη της αντίστασης του πληθυσμού, η οποία και αναμενόμενη είναι και μπορεί τελικά να ανατρέψει την εξέλιξη των επιχειρήσεων και να εγκλωβίσει τον εισβολέα ή να τον εκθέσει ανεπανόρθωτα στη διεθνή κοινή γνώμη.  Ωστόσο όλα τα προαναφερθέντα αφορούν μια ιδανική διεξαγωγή της επιχείρησης η οποία θεωρείται από τις  δυσκολότερες πολεμικές επιχειρήσεις, διότι εάν ο επιτιθέμενος αποτύχει σε κάποια φάση της ενέργειάς του, δεν υπάρχει διαφύγει και είτε θα υποστεί τεράστιες απώλειες επί της ακτής ή στη θάλασσα είτε θα αναγκαστεί να αποσυρθεί με μεγάλο κόστος απωλειών. 

ΤΑΚΤΙΚΗ ΑΜΥΝΑΣ

Σε ότι αφορά την άμυνα ενδιάμεσης και μεγάλης νήσου, έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την άμυνα κάποιου χερσαίου χώρου αλλά δεν είναι ακριβώς όμοια, διότι η περιοριστική γραμμή της θάλασσας εμποδίζει να χρησιμοποιηθούν τμήματα χερσαία ως προφυλακές για να προειδοποιούν και να φθείρουν τον εχθρό καθώς προσεγγίζει. Όμως, θα πρέπει να γίνει η μεγαλύτερη αξιοποίηση των ναυτικών δυνατοτήτων ώστε ο εχθρός να νικηθεί στη θάλασσα. Όσο πιο μακριά προσβληθεί τόσο καλύτερα ώστε να εμποδιστεί η φόρτωση του πεζικού στα αποβατικά του και η κίνηση προς την ακτή αποβάσεως. Η αποβατική δύναμη είναι στόχος προτεραιότητας για τη φίλια αεροπορία και το ναυτικό. Μόλις πλησιάσει σε απόσταση βολής από το φίλιο πυροβολικό προσβάλλεται αλλά και τα πυροβόλα των αρμάτων μάχης μπορούν να προσβάλουν τον εύκολο και μεγάλο στόχο, που αποτελούν τα πλοία.

ΤΟ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΖΕΙ ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΝΗΣΩΝ. ΜΕ ΕΥΣΤΟΧΑ ΠΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΑΝΑΚΟΨΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΒΑΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ.

 Τα πυροβόλα των αρμάτων, με την ακρίβεια που τα διακρίνει σε πολύ μικρότερους και δυσκολότερους στόχους αρχίζουν να προσβάλουν τις γέφυρες των πλοίων, την ίσαλο γραμμή, τις πόρτες των αποβατικών και τις ίδιες τις αποβατικές ακάτους όταν πλέουν προς την ακτή. Ακόμη τα φουσκωτά είναι εύκολος στόχος για τα πολυβόλα των πεζών αλλά και των αρμάτων. Όσες εχθρικές δυνάμεις καταφέρουν να φτάσουν στην ακτή θα δεχτούν τα πυρά της οργανωμένης άμυνας που περιλαμβάνει διασταυρούμενα πυρά πολυβόλων, πυρά αρμάτων, όλμων, πυροβόλων και τελικά θα οδηγηθούν στα ναρκοπέδια, ενώ η ίδια η διαμόρφωση των ακτών εμποδίζει την ταχεία κίνηση των εχθρικών δυνάμεων στο εσωτερικό του νησιού.

Την ίδια στιγμή οι δυνάμεις ασφαλείας του εσωτερικού χώρου και οι προ-τοποθετημένες δυνάμεις στους χώρους αεροαποβάσεων θα προσβάλουν τα ελικόπτερα και τους αλεξιπτωτιστές, πριν ακόμη πατήσουν στη γη. Αυτό που προέχει είναι η έγκαιρη πληροφόρηση για την περιοχή που θα ενεργήσει ο αντίπαλος την απόβασή του. Σημειώνεται ότι όποια παραπλάνηση και αν εφαρμόσει ο εχθρός η κίνηση της αποβατικής δύναμης δεν γίνεται με μεγάλη ταχύτητα και στο διάστημα αυτό μπορούν να κινηθούν δυνάμεις από άλλες περιοχές για την αντιμετώπισή της.

Στην άμυνα νήσων η βασική αρχή είναι η οικονομία των δυνάμεων διότι το αποτέλεσμα κρίνεται από τη δυνατότητα μετακίνησης ευέλικτων και ελαφρών δυνάμεων αλλά με μεγάλη ισχύ πυρός, τόσο από ακτή σε ακτή όσο και από νησί σε νησί, στην περίπτωση που ο εχθρός πραγματοποιήσει ταυτόχρονη επιθετική ενέργεια. 

Τελευταία ενημέρωση ΙΑΝ. 01, 1970